Сподели

"ИСТОРИЯ НА ФУТБОЛА В КАЗАНЛЪК"

ЦЕНА ОНЛАЙН ПОРЪЧКА- 15 ЛЕВА

ИЛИ ОТ ФОРМАТА ПО ДОЛУ

КНИГА ЗА ФУТБОЛА

През 1894 г., с идването на швейцарския учител Жак Фардел, в Града на розите е донесена и първата топка. Швейцарецът участва и в създаването на първите футболни правила в България, публикувани през 1897 г. В последните години на XIX и първите години на XX век играта с топка се е радвала на голям интерес от страна на младежта и не се е нравила на по-възрастните казанлъчани, заради което през 1934 г. е забранена в училищата в Казанлък.

Първият официално регистриран футболен клуб в Казанлък се появява през 1920 година и носи името „Гранит“. Сред най-големите успехи в ранната история на казанлъшкия футбол е класирането на финалите на Държавното първенство през 1935 г., когато тимът на „ДВФ“ печели първенството в Старозагорска област.

През 1947 г. всички спортни клубове в града се обединяват в ЕФД „Розова долина“. Сред най-големите успехи за футбола в Казанлък са влизането в „А“ група през 1982 г. и шампионската титла на юношите през 1992 г. Феновете все още помнят победата над „ЦСКА“ и силните игри на „Розова долина“ срещу „Левски“ и останалите водещи отбори в България.

В тази книга може да откриете резултатите и класиранията на казанлъшките отбори през сезоните, снимки на отборите, спомени на футболисти и треньори, както и историята на Жак Фардел.

Автори на книгата са Георги Стоянов – спортен журналист в Казанлък през последните 20 години и Петър Сотиров – бивш лекоатлет и футболен статистик, който през последните 30 години събира данни за футбола в Казанлък.

КНИГА ЗА ФУТБОЛА
Рецензия

Новоизлезлата книга за историята на футбола в Казанлък с автори Георги Стоянов и Петър Сотиров е значимо културно явление, което надхвърля рамките на локалната историопис като прави достоен принос в спортната история на България. Основание за такава оценка дава величината на изследователската работа по събиране, откриване и систематизиране на цялото историческо наследство от развитието на футбола в Казанлък.

Благодарение на своята добросъвестност, неизчерпаема енергия и голяма обич към футбола и собствения си град Георги Стоянов и Петър Сотиров успяват да пресъздадат и да опишат всички известни сведения: събития, състезания, личности, които рисуват една съществена част от живота на Казанлък и разкриват привързаността на хората към спорта като част от нашия национален характер. В описаните истории казанлъчани ще преоткрият значими личности, институции и организации, които чрез изявите си свързани с футбола осветляват културата на едно особено време, в което гражданският дух и родолюбие се превръщат в конструктивна сила за развитието на Казанлък

Грижливо подредените факти и представени персонажи дават възможност на читателя сам да формира у себе си разбиране и отношение за ценностите, характера и културата на няколко поколения казанлъчани свързани със спорта и футбола в частност. Наред с това, богатата историопис представлява много важен ориентир за общите процеси на развитие на спорта в България от края на ХІХ до началото на ХХІ век намерили отражение в конкретните условия на спортното развитие в Казанлък.

Със своя труд авторите са изпълнили не само дълга си за опазване постиженията и традициите на футбола в града, но се превръщат в един висок граждански пример за обществено подражение сред интелигенцията в града, която има призванието и дълга с подобен тип обществена отговорност да събира, опазва и представя в Казанлък, България и извън нея значимото културно наследство на този край.

Стойността на тази книга ще се осъзнае не толкова сега, а след няколко десетилетия, когато нуждата от изясняване на собствената ни култура и самоличност се превърнат в потребност и обществена ценност на гражданите.

Доц Лозан Митев
Национална спортна академия „Васил Левски”
Катедра „Мениджмънт и история на спорта”

За поръчка на книгата "История на футбола в Казанлък"

При поръчка във формата "съобщени" напишете двете имена, телефон за връзка и офис на Екон за доставка.

Изпрати

За връзка - администратор Петър Сотиров.

info@rozovadolinakz.com