1920 - ГРАНИТ - НАЧАЛОТО

1920 - ГРАНИТ - НАЧАЛОТО

Първите официални отбори в Казанлък "Гранит".

Снимка от сайта www.sportnabiblioteka.com, на която е отбора на „Гранит“ и гостуващ тим. Предполага се, че снимката е от средата на 20-те години.

На 07.01.1920г.-Основан е „Гранит”(Казанлък).

 През 1919 година ученици от горните класове на казанлъшката гимназията изявяват желанието си за създаване на спортен клуб. Във вестник „Спортен преглед“ се посочва, че спортът в Казанлък датира от 7 януари 1920 година,  когато вероятно е регистриран първият клуб.  Спортният клуб се нарича „Гранит“ и той става  първият официален футболен клуб на град Казанлък, като неговото създаване се счита и за началото на организирания футбол в Града на розите. Главен инициатор е Васил Баев, който е председател на Юношеската туристическа секция в гимназията. Сред главните инициатори е и Георги Боршуков, който по-късно става и уважаван професор. Сред учредителите на клуба са още: Стоян Василев, Христо Костадинов, Иван Стоянов и други. Тренировките си младите ентусиасти провеждат на терен във вътрешността  на тогавашния колодрум, който се е намирал на мястото на сегашния парк „Розариум“. Игрището се е оказало малко, за да побере всички ентусиасти, които искали да играят футбол.  За тази цел е избрано и по просторно игрище, което се е намирало на бул. „23-ти Пехотен Шипченски полк“ (т. нар. Втори казармен район). Топките били купувани от студенти, които учели в чужбина.

Първият официален мач е изигран през 1921 г. с ученическия отбор на колежа в Пловдив. След това се зараждат срещи с Бургас, Ямбол,Стара Загора, Трявна, Чирпан и др. градове.

Отборът на „Гранит“ не е имал никаква подкрепа от страна на местните официални власти, което не е учудващо на фона на антифутболната кампания, която се води в местния печат. Използвали са се изцяло лични средства за пътуванията в други градове, за срещи с други футболни отбори. За да изкарат пари за пътуванията до други градове, те са правили кирпичи и така са набирали нужните им средства. Дори когато  е трябвало да пътуват за мач до Стара Загора, първо играчите са вървели пеша до Тулово, а след това с влак до града на липите. Връщайки се футболистите отново са вървели пеш от Тулово до Казанлък. Въпреки несгодите, отборът се е водил като един от най-добрите в областта. Успява да просъществува  до 1929 година. 

 

////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


От 1925 до 1944 г. за държавните първенства контрол осъществява БНСФ.

От 1925 до 1937 г. системата е на принципа на елИминирането.

Играят само отбори регистрирани към БНСФ.